Városlista
2025. augusztus 27, szerda - Gáspár

Hírek

2012. Július 26. 08:15, csütörtök | Életmód
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

Bevált a transzzsírsavak betiltása New Yorkban

Bevált a transzzsírsavak betiltása New Yorkban

Amikor két évvel ezelőtt New Yorkban tilos lett a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából ártalmas transzzsírsavak élelmiszeripari használata, sokan hitetlenkedve fogadták, hogy a boltokba vagy a gyorséttermekbe kerülő ételek készítői betartják a döntést. Sonia Angeli és munkacsoportjának tudományos vizsgálata igazolta, hogy az érintettek komolyan vették a tiltást és ezzel a világváros étkezése lényegesen egészségesebbé vált.

A transzzsírsavakat szívesen használják az élelmiszeriparban, mert jól feldolgozhatók és tartósabbá teszik az élelmiszereket: lassabban avasodnak, mint a többi zsiradék. A gond az, és ezt sok tanulmány bizonyította, hogy fokozzák az érelmeszesedést, gyakoribbá teszik a szívinfarktust és más károsodásokat is okoznak az emberi szervezetben.
New York polgármestere két éve hadat üzent az ételeket transzzsírsavval készítő étteremláncoknak és sütödéknek. Elrendelte, hogy szüntessék be e zsiradék használatát, illetve váltsanak egészségesebb zsírfélékre, dolgozzák át technológiájukat a lakosság egészsége védelme érdekében.
Két évvel később az Annals of Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az ebédként elfogyasztott ennivalókban a transzzsír 2,4 grammal lett kevesebb, és ez jelentős változás. A kutatók 2007-ben 7750 ételösszetételt gyűjtöttek össze a helyi lakosság ebédjéből, most pedig 8630 receptet vizsgáltak az étteremláncok kínálatából.
A New Yorkban élők mintegy fele evett délidőben valamelyik hamburger-étteremben, 28 százalék szendvicset áruló üzletben vette az ebédjét, 21 százalék sült csirkét fogyasztott, négy százalék mexikói bisztróba vagy valamelyik pizzériába ment.
A legkedvezőbb transzzsír-csökkenést az étteremláncokban tapasztalták. A változás a pizzériák kínálatában nem volt jelentős. Két évvel ezelőtt az étteremláncoknak csupán 32 százaléka nem használt egyáltalán transzzsírsav készítményeket, most viszont ez az arány 59 százalékra nőtt.
Sonia Angeli hangsúlyozta, hogy az ételek kedvező összetétele nem függött New York társadalmi összetételétől. A szegényebb városrészekben a transzszírsavak jelenléte az ételekben a belvárosi éttermekéhez hasonló mértékben lett alacsonyabb.
Magyarországon a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány adatai szerint évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar ezt a zsírfajtát nem használná.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 25. 07:49, hétfő | Életmód

Balatoni Turizmus Szövetség: nem zárt be a Balaton augusztus 20. után

Nem zárt be a Balaton a nyári szezon végével, augusztus 20. után még mindig sok a vendég és rengeteg a program - írta a Balatoni Turizmus Szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

2025. Augusztus 21. 08:04, csütörtök | Életmód

Farkas Bertalan és Kapu Tibor kapta a Magyar Szent István Rendet

Farkas Bertalan és Kapu Tibor kutatóűrhajósok vehették át a Magyar Szent István Rend kitüntetést az augusztus 20-i állami ünnepen Sulyok Tamás köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

2025. Augusztus 18. 07:55, hétfő | Életmód

Augusztus 20. - Megnyílt a Mesterségek Ünnepe a budai Várban